Je herkent het vast wel: even een klein bedrag vergokken. Zo begint het voor veel mensen. Echter is gokken erg verslavend. Op het begin win je een beetje, maar later worden de bedragen die je verliest steeds maar groter en groter. De drang om het verloren geld terug te verdienen is enorm groot en hierdoor verlies je steeds meer. De kleine overwinningen maken je blij en deze wil je vaker ervaren. Het is een verslaving met nare gevolgen.
Wanneer spreken we over een gokverslaving?
Bijna 90% van de volwassenen in Nederland heeft ooit gegokt. Het is dan ook lastig in te schatten of er daadwerkelijk sprake is van gokproblemen. De ernst van de gokproblemen hangen ag van hoe vaak en hoeveel er weggegokt wordt en de gevolgen hiervan. Problematisch gokken is vaak gekoppeld met het verlies van controle over het gokgedrag.
Risico’s van een gokverslaving
Een gokverslaving kan nare gevolgen hebben op je leven. Het heeft veel risico’s:
- Het kan zorgen voor sociaal maatschappelijke problemen.
- Het verliezen van geld zorgt voor financiële problemen
- Het gevolg is vaak dat mensen gaan liegen en bedriegen.
- Depressieve en wanhopige gevoelens.
- Gevoelens van schuld en schaamte.
Stoppen met gokken
Het stoppen met gokken is lastig. Zo kan je verschillende ontwenningsverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn, onrust, vermoeiheid en trillingen. Het kan dus ook handig zijn om naar verslavingszorgs te stappen wanneer jij wilt stoppen. Zo wordt de kans een stuk kleiner dat je een stap terug zetten en zet je juist een stap in de goede richting.